Tandregulering

Der kan være flere grunde til, at tandlægen foreslår, at du skal have en bøjle på tænderne. Der er forskellige faste og aftagelige bøjler, som kan bruges til at rette tænderne.

Hvorfor får man en bøjle?

Der kan være flere grunde til, at tandlægen foreslår, at du skal have en bøjle. Det kan være tænder, der ikke kan tygge ordentligt mod hinanden, eller hvis du f.eks. har så stort et overbid, at der er risiko for, at du slår dem i stykker, hvis du falder.

Nogle gange kan tandlægen se, at du vil udvikle dig sådan, at dine tænder ikke kan fungere tilfredsstillende, når du er udvokset. Det kan måske rettes tidligt med en bøjle, som gør, at udviklingen påvirkes, og du slipper for en meget stor behandling senere i livet.

Du kan ikke få rettet tænder, hvis det ikke har betydning for en god funktion. Udelukkende kosmetisk behandling er ikke en del af Tandplejens tilbud.

Aftagelige bøjler

Nogle gange kan tænderne rettes med bøjler, som kan tages ud af munden. Du vil altid få instruktion i, hvordan bøjlen skal bruges, og hvordan du skal holde den ren.

Faste bøjler – togskinner

Tænderne kan også rettes med faste bøjler. Her limes, der små låse på tænderne, som der trækkes en metaltråd igennem. Det er nok derfor de kaldes togskinner. Du kan ikke tage bøjlen ud af munden, og det kan være lidt krævende at få børstet helt rent rundt om bøjlen. Du bliver instrueret i en god teknik til tandbørstningen, når du får bøjlen på.

Hvor lang tid skal jeg gå med bøjle?

Det afhænger naturligvis af behandlingen, og du kan spørge tandlægen, hvorlang tid, du kan forvente, det tager. Nogle gange går det lidt hurtigere end forventet, andre gange varer det lidt længere, før både du og tandlægen er tilfredse med resultatet.

Når du ikke skal gå med bøjle længere, kommer der en ret lang periode – ofte flere år – hvor tænderne skal holdes på den nye plads. Her får du enten limet en lille metaltråd bag på tænderne eller du får en skinne/en bøjle, som du skal bruge. Det er meget vigtigt, at du fortsætter lige så længe, som tandlægen siger, ellers bliver tænderne måske skæve igen.

Gør det ondt at få bøjle på?

Det kan godt stramme lidt i tænderne, når du får bøjlen, men som regel bliver det bedre i løbet af et par dage. Nogle gange kommer det til at stikke lidt i kinden, og så skal du bare komme, så vi kan hjælpe dig.

Heldigvis bliver de materialer, tandlægen bruger, bedre og bedre, så det gør ikke så ondt, som den gang dine forældre måske fik bøjler på for mange år siden.